Senast uppdaterad: 03 september 2018
Emelie: "Jag bidrar till att göra människors liv säkrare"
Emelie Tiger jobbar som handläggare på Folke Bernadotteakademin och har sin bas i Sverige men åker på regelbundna uppdrag till Demokratiska Republiken Kongo där hon arbetar med att återanpassa före detta kombattanter in i samhället igen.
Berätta kort vad du jobbar med.
– Jag jobbar med fred, säkerhet och utveckling och mer specifikt inom ämnesområdet DDR, som innebär avväpning, demobilisering och återanpassning av före detta kombattanter. Mitt fokusland är Demokratiska Republiken (DR) Kongo där många väpnade konflikter pågår. Folke Bernadotteakademin (FBA) är en del i Sveriges strategiarbete i landet och vi har många lokala samarbeten.
– I DR Kongo jobbar jag framförallt med arbetet kring återanpassning. Övergången från kombattant till civil medborgare vilket innebär att flytta till en by eller stad, bli socialt accepterad, tjäna pengar och att leva utan sitt vapen trots brist på säkerhet, är inte problemfri. För att stärka denna process bidrar FBA genom att hålla utbildningar med lokala aktörer och att ta fram studier så att framtida DDR-insatser blir så effektiva som möjligt.
Vad har du för utbildning och vad har du jobbat med tidigare?
– Jag har en gymnasielärarexamen i samhällskunskap och religion, en kandidatexamen i statsvetenskap och en högskoleexamen i teologi. Innan jag kom till FBA har jag bland annat arbetat som lärare, gjort praktik på EU-parlamentet i Bryssel och nu senast var jag baserad i östra DR Kongo i två år och arbetade för en svensk civilsamhällesorganisation med stöd från SIDA.
Vad lockade dig att söka ditt nuvarande jobb?
– Oj, det är många saker. En viktig del är att det passade bra i mitt livspussel. Jag jobbade som sagt i DR Kongo i två år men ville komma hem och landa lite i Sverige. Samtidigt ville jag ha kvar en fot i DR Kongo, så när jag fick tips om att söka tjänsten på FBA insåg jag att det var ett perfekt upplägg för mig.
– Att få ha en bas i Stockholm med regelbundna resor till DR Kongo passar mig jättebra. Dessutom finns det för framtiden spännande karriärmöjligheter på FBA både i Sverige och internationellt. Det som också lockade mig att söka tjänsten var ämnet DDR. Tidigare har jag arbetat med överlevare av sexuellt våld i DR Kongo, men att arbeta med människor som vill sluta trakassera och förgripa sig på andra är viktigt för att förebygga att fler personer blir offer för våldet i regionen.
– I mitt tidigare jobb i DR Kongo jobbade jag främst på gräsrotsnivå, men med FBA får jag möjlighet att även arbeta med makthavare. Genom den typen av samarbeten finns möjlighet att bidra till ett starkt och hållbart arbete inom DDR även på nationell nivå.
Sist men inte minst tyckte jag att FBA verkade vara en spännande arbetsplats. Där finns inspirerande kollegor med djup expertis och stor passion för sitt arbete som gör att jag nästan dagligen lär mig nya saker inom både mitt och andras ämnesområden.
Vad uppskattar du mest med ditt jobb?
– Jag har ett fantastiskt jobb. Uppskattar verkligen möjligheten att vara baserad i Sverige och samtidigt resa så mycket som jag gör, såväl som möjligheten att få arbeta med kollegor som inspirerar och ger energi. Att dessutom ha ett jobb där jag bidrar till att människor får en lite drägligare vardag, kanske till och med framtidshopp, är jag verkligen tacksam för.
Vad betyder det för dig att ditt jobb är statligt?
– Att jobba statligt innebär att jag ges möjlighet att få träffa makthavare och internationella aktörer med makt att påverka fredsprocesser, så som FN och Världsbanken. Det ger mig en plattform att stå på och öppnar många dörrar till intressanta och givande samarbeten.
– Jag har hittills bara jobbat ett år för staten och FBA men upplever redan ett långsiktigt tänk från min arbetsgivares sida. Jag känner att de är måna om mig och vill att jag ska orka med arbetet på lång sikt. Ett exempel på det är att de prioriterar att jag har rinnande vatten och god säkerhet när jag är i "fält". På så vis kan jag fokusera på mitt arbete utan att bränna energi på onödiga saker. Jag erbjuds även samtalsstöd efter resor och möjlighet till vidareutbildning. För mig är det förmåner som visar att min arbetsgivare värdesätter både mitt arbete, min kompetens och mitt välmående.