arbetsgivarverket.se

Jobba Statligt

Petter: "Det är viktigt att jobba med det jag tycker är roligt hos en seriös och utvecklingsorienterad arbetsgivare."

Att kombinera sitt intresse för omvärlden med språk och kultur samt handläggning och service var avgörande när Petter Stjärnström valde att jobba på Migrationsverket. Dessutom jobbar han tillsammans med kompetenta kollegor som ser till att arbetsdagarna både blir roliga och utvecklande.

Berätta kort vad du jobbar med?
– Jag jobbar som handläggare på Migrationsverket i Malmö. På min enhet svarar vi på frågor från sökande och allmänhet samt tar emot handlingar, utfärdar kort för uppehållstillstånd, utför passkontroller med mera. Vi administrerar även resehandlingar för flyktingar och skyddsbehövande, uppehållstillstånd för besökare och återkallar uppehållstillstånd vid flytt från Sverige.

Vad har du för utbildning och vad har du gjort tidigare?
– Jag har en kandidatexamen från Lunds universitet med inriktning mot sociologi och samhällsgeografi. Under studietiden jobbade jag fackligt som informatör med studenter som målgrupp. Tidigare har jag även jobbat inom olika serviceyrken, allt från restaurangjobb till att vara husvärd på en stiftelse för familjer till svårt sjuka barn. Efter examen fick jag sommarjobb på Migrationsverket i Göteborg och där är jag kvar fastän numera i Malmö.

Vad lockade dig till ditt nuvarande jobb?
– Jag har alltid tyckt att service är rolig och givande att jobba med. Att jag kan kombinera service och handläggning är en bra variation och en mix som passar mig väldigt bra. För mig är det lockande att få yrkeserfarenhet från en viktig och seriös arbetsgivare där jag dagligen möter människor som av olika anledningar kommer till Sverige. Eftersom jag har ett stort intresse för språk, kultur och vår omvärld känns det betydelsefullt att få tillgång till det även i jobbet.

Vad uppskattar du mest med ditt jobb?
– Det jag uppskattar mest är mina kompetenta och ödmjuka kollegor som hela tiden får mig att utvecklas och att ha kul på jobbet! Migrationsverket är en seriös arbetsgivare med kloka medarbetare i olika positioner och det är också viktigt för mig. I en värld som ständigt förändras gäller det att vi som myndighet hela tiden är förberedda, det märkte vi inte minst i samband med kriget i Ukraina. Att arbeta på Migrationsverket innebär att man snabbt måste kunna ställa om, vilja lära nytt och kunna hantera varierande arbetsuppgifter.

Vad betyder det för dig att ditt jobb är statligt?
– Att jobba på Migrationsverket innebär att jag får jobba med det jag tycker är roligt hos en seriös och utvecklingsorienterad arbetsgivare. Dessutom är vi som statlig myndighet skyldiga att stå upp för den statliga värdegrunden som bland annat innebär att visa respekt för alla människors lika värde och arbeta aktivt med utvecklingsfrågor, till exempel FN:s globala mål för hållbar utveckling som jag personligen tycker är oerhört viktigt. Som statligt anställd har vi på Migrationsverket även bra villkor vad gäller semester, möjlighet till en timmes friskvård per vecka, flextid och möjlighet att arbeta hemifrån några dagar i veckan. Att jobba statligt är också en bra merit och jag är övertygad om att jag kommer ha nytta av mina erfarenheter från Migrationsverket oavsett vart karriären tar mig.