Sjukskrivning och arbetslivsinriktad rehabilitering

Rehabilitering är ett samlingsbegrepp för alla åtgärder av medicinsk, social och arbetslivsinriktad art. Arbetslivsinriktad rehabilitering är de insatser som behövs för att den som har drabbats av sjukdom ska kunna återfå sin arbetsförmåga.

Arbetsgivaren ska svara för en god och säker arbetsmiljö, arbeta med förebyggande åtgärder och vid behov stå för sjuklön och arbetslivsinriktad rehabilitering. Arbetstagare å sin sida måste uppfylla vissa krav för att få rätt till ersättning och hen är också skyldig att medverka till sin egen rehabilitering.

Regler om ersättning vid sjukdom och bestämmelser om rehabilitering finns dels i lagar, dels i kollektivavtal. Lagreglerna finns främst i lagen (1991:1047) om sjuklön (SjLL) och i socialförsäkringsbalken (SFB), (2010:110).

Reglerna om kollektivavtalad lön under sjukfrånvaro och rehabilitering för statligt anställda finns i villkorsavtalen och affärsverksavtalen.

Hur långt arbetsgivarens rehabiliteringsansvar sträcker sig går även att utläsa ur Arbetsdomstolens praxis vid uppsägning på grund av personliga skäl enligt lagen (1982:80) om anställningsskydd (LAS).