Förebyggande sjukpenning

En arbetstagare som går på behandling eller rehabilitering för att förebygga en sjukdom, förkorta sjukdomstiden eller häva nedsättningen av arbetsförmågan kan få sjukpenning i förebyggande syfte från Försäkringskassan enligt socialförsäkringsbalken (SFB).

För att få rätt till förebyggande sjukpenning krävs att en läkare intygar att arbetstagaren har en förhöjd sjukdomsrisk och att läkaren ordinerar deltagande i den aktuella behandlingen.

Behandlingen eller rehabiliteringen ska ingå i en plan som är godkänd av Försäkringskassan. Med medicinsk behandling och rehabilitering avses, utöver vanlig sjukvård, till exempel undersöknings- och behandlingsformer som sjukgymnastik, samtalsterapi, syn- och hörselrehabilitering, tillhandahållande av handikapphjälpmedel och rådgivning. Det kan också gälla behandling på hälsohem eller på behandlingshem för missbruk.

Arbetsgivaren betalar inte sjuklön vid förebyggande sjukpenning och inget karensavdrag görs. Under de första 14 dagarna i sjukperioden betalas istället sjukpenning från Försäkringskassan för de dagar som arbetstagaren skulle ha arbetat. Från dag 15 betalas sjukpenning även för fridagar. Ersättningen är cirka 80 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) upp till ett tak på maximalt 8,0 prisbasbelopp.