arbetsgivarverket.se

Jobba Statligt

Att jobba statligt som nationalekonom

Nationalekonomi handlar om hur ett samhälle använder sina resurser. Bland annat analyseras ekonomisk tillväxt, konjunktursvängningar och större samhällsfrågor såsom arbetslöshet och inflation.

Vad gör nationalekonomer i staten?

Som nationalekonom i staten arbetar du med att göra samhällsekonomiska utredningar, analyser och prognoser. Ofta hanterar du stora informationsmängder och analyserar samhällsekonomiska frågor om exempelvis arbetslöshet, räntor och inflation, men även samhällsekonomiska fenomen som hur konsumenter och producenter möts och hur olika marknader fungerar. 

Tips för dig som söker jobb som nationalekonom

I vår sökmotor finns alla statliga jobb som annonseras. Om du är nationalekonom är det bra att söka på just det. Ett tips är också att söka på ordet nationalekonomi för att få fler träffar. Andra titlar där arbetsgivaren ibland letar efter någon med nationalekonomutbildning, är till exempel analytiker, statistikerutredare, men du kan även arbeta som lärare eller forskare vid universitet- och högskolor.

Lägg gärna in en bevakning så får du ett mejl när det dyker upp ett nytt jobb inom den kategori du har sökt. Lycka till!