arbetsgivarverket.se

Jobba Statligt

Nina: ”Jag känner att jag är på rätt plats med min kompetens”

I dagsläget står brottsfrågor högt på samhällsagendan. Möt Nina Dahlin som arbetar som it-projektledare på Rättsmedicinalverket. Hon är en länk i rättskedjan och bidrar till samhällsnyttan med sin kompetens.

Berätta kort vad du jobbar med?
– Jag är it-projektledare och förvaltningsledare. I min roll leder jag olika typer av it-projekt och deltar också i upphandlingar och införande av nya system. Vi är fem förvaltare på myndigheten och jag förvaltar vårt ärendehanteringssystem. Jag har ett omväxlande jobb där jag gör allt från att leda arbetsgrupper och ta fram projektplaner till att lösa de faktiska tekniska problemen. Eftersom jag har förståelse för applikationer och det tekniska och samtidigt en förståelse och intresse för användarnas behov, blir jag ofta en länk mellan användare och tekniker.

Vad har du för utbildning och vad har du gjort tidigare?
– Jag är utbildad civilingenjör inom datateknik på KTH. Jag har också en certifiering inom projektledning och har arbetat 25 år som projektledare. Jag började som systemutvecklare och jobbade med databaser men kom snabbt in på projektledning. Jag har arbetat med både stora och små projekt och bland annat byggt it-lösningar för vården.

Vad lockade dig till ditt nuvarande jobb?
– Jag sökte mig till Rättsmedicinalverket för att jag tyckte att verksamheten verkade spännande. Att vara en länk i rättskedjan känns aktuellt och att få arbeta omväxlande med teknik och verksamhet passar mig.

Vad uppskattar du mest med ditt jobb?
– Jag uppskattar verkligen variationen! Att komma ut i verksamheten och prata med användarna och samtidigt kunna jobba med tekniken. Det gör att jag utvecklas som projektledare. Rättsmedicinalverket är en expertmyndighet där även jag får möjlighet att vara expert – i mitt fall expert på projektledning.

Vad betyder det för dig att ditt jobb är statligt?
– Det är en trygghet att jobba statligt. Som anställd i staten omfattas jag av kollektivavtal med bra förmåner. Min arbetsgivare är mån om att jag mår bra och jag har bra stöd och möjligheter till utbildning. Jag har tidigare i mitt yrkesliv arbetat som konsult. På konsultbolag är det oftast fokus på att tjäna pengar. Inom staten handlar det om att se till att skattepengarna används på ett bra sätt. Jag känner att jag är med och bidrar till samhällsnyttan och uppskattar att jag har givande arbetsuppgifter. I dagsläget är brottsfrågor väldigt aktuellt och jag känner att jag är på rätt plats med min kompetens. På min arbetsplats är det också en stor variation på människor. Olika kompetenser och olika bakgrunder. Det är en accepterande miljö utan diskriminering vilket skapar en god arbetsmiljö.

Fakta: Rättsmedicinalverket

Rättsmedicinalverket är en expertmyndighet inom rättsväsendet. På myndigheten jobbar 65 olika yrkesroller med att tillsammans ge viktiga svar i rättskedjan på uppdrag av polis, åklagare och domstol. Myndigheten finns på sex orter i landet och har cirka 500 medarbetare.

Läs mer om hur det är att arbeta på Rättsmedicinalverket (rmv.se)