arbetsgivarverket.se

Jobba Statligt

Johan "Jag tycker att jag har ett väldigt lärorikt jobb"

Johan Kjellgren är Patentingenjör på Patent-och registreringsverket och granskar dagligen ansökningar om patent för olika tekniska lösningar. För Johan innebär arbetet ständig utveckling och möjlighet att lära nytt inom olika teknikområden vilket han uppskattar.

Berätta kort vad du jobbar med?

– Jag arbetar som patentingenjör på Patent och registreringsverket (PRV) sedan 2006. Mina arbetsuppgifter innebär att  jag granskar olika patentansökningar bedömer om vi kan bevilja patent eller inte. Jag tycker att jag har ett väldigt lärorikt jobb eftersom jag har handlagt patent i flera  olika branscher alltifrån kemi, fordonsmekanik till medicinsk teknik.

Vad har du för utbildning och vad har du jobbat med tidigare?

– Jag var intresserad av naturvetenskap och valde att läsa organisk kemi som jag nu har en doktorsexamen i. På PRV krävs en naturvetenskaplig- eller civilingenjörsexamen eftersom vi ofta granskar olika lösningar på ett tekniskt problem. Här finns en kemienhet, två mekanikenheter och två elektronikenheter. Innan jag började här arbetade jag på ett läkemedelsföretag i labb-miljö.

Vad lockade dig att söka ditt nuvarande jobb?

– Det var en bekant till mig som arbetade på PRV tipsade mig om att det är en bra arbetsplats. När jag sedan såg en annons där de sökte en patentingenjör så sökte jag jobbet. Skillnaden mot mitt förra jobb är att här handlar det om att granska handlingar och inte att jobba i labbet. Det kändes som rätt väg att gå för mig.

Vad uppskattar du mest med ditt jobb?

– Det bästa med jobbet är att jag ständigt få lära sig ny teknik och att se hur juridisk praxis kring patent utvecklas och tillämpas. Jag uppskattar också mina kunniga och begåvade kollegor som gör PRV till en trevlig arbetsplats.

Vad betyder det för dig att ditt jobb är statligt?

–  Förutom att jag gillar mitt jobb och min arbetsplats så innebär statliga jobb bra arbetsvillkor, en trygg anställning och bra anställningsförmåner. En myndighet har även ett viktigt ansvar i samhället vilket jag gillar.

Fakta: Patent- och registreringsverket

PRV vill hjälpa företagare och innovatörer att hantera sina immateriella tillgångar på bästa sätt, att förbättra sin verksamhet, lönsamhet och tillväxt.

Hitta lediga jobb på Patent- och registreringsverket