arbetsgivarverket.se

Jobba Statligt

Patrik "Här är vi inte konjunkturberoende vilket känns säkert"

Patrik Söderberg arbetar med systemutveckling på Patent- och registreringsverket (PRV). Här får han arbeta väldigt brett och är med i hela processen för att ta fram nya IT system, det är roligare och väldigt lärorikt tycker han.

Berätta kort vad du arbetar med?

– Jag jobbar som en av tolv systemutvecklare på Patent- och registreringsverket, PRV. Totalt, på digitaliserings och utvecklingsavdelningen, är vi 45 kollegor som arbetar inom områdena; helpdesk, driftteknik, verksamhets- och systemutveckling. Jag är stationerad här i Stockholm och jobbar med patent- och ärendehanteringssystem, medan design- och varumärkesskydd finns i Söderhamn.  

Vad har du för utbildning och vad har du jobbat med tidigare?

– Jag har en fil kand i Computer Science, det vill säga systemvetarutbildning. Mitt första jobb fick jag i början av 2000-talet då jag började arbeta med smarta hem som då var ett samarbete mellan Electrolux och Ericsson. Efter IT-kraschen började jag jobba som konsult på ett konsultföretag inom systemutveckling med driftten av smarta hem.

2006 blev jag kontaktad av ett rekryteringsföretag som tipsade mig om det jobb som jag fortfarande har som systemutvecklare på PRV. Jag har varit här sedan dess och trivs fortfarande bra.

Vad lockade dig att söka detta jobb?

– Som konsult ser man bara en liten del av processen medan jag jobbar väldigt brett med hela systemutvecklingsprocessen i mitt jobb. Det var det som lockade mig att börja jobba här från början. Jag tycker att det är roligt att vara med i hela kedjan alltifrån kravspecifikation, design, systemutveckling, driftsättning, systemförvaltning till avveckling.  

Vad uppskattar du mest med ditt jobb?

– Det är roligt att hela tiden få lära sig nya saker och det är verkligen något jag uppskattar med mitt jobb. Som myndighet ligger vi kanske inte längst fram i den tekniska utvecklingen, men prioriterar hellre driftsäkra system. 

Vad betyder det för dig att ditt jobb är statligt?

– Att jobba inom staten innebär att vi inte är konjunkturberoende vilket känns säkert och bra. I sämre tider drar vi inte ner på personal och i goda tider expanderar vi inte lika snabbt. Det är ett jämnare arbetstempo och det är bra anställningsvillkor och ett tryggt jobb. 

Fakta: Patent- och registreringsverket

PRV vill hjälpa företagare och innovatörer att hantera sina immateriella tillgångar på bästa sätt, att förbättra sin verksamhet, lönsamhet och tillväxt.

Hitta lediga jobb på Patent- och registreringsverket