arbetsgivarverket.se

Jobba Statligt

"Jag uppskattar det internationella perspektivet som jobbet erbjuder"

Som it-tekniker på Regeringskansliets it-avdelning ser Avdo Botic till att driften av it-miljön på Regeringskansliet och på svenska ambassader utomlands fungerar.

Berätta kort om vad du gör på jobbet!

– Jag arbetar som it-tekniker på Regeringskansliets it-avdelning (RK IT), min huvuduppgift är att säkerställa att vi har en fungerande övervakning på applikationer, servrar och andra system. I mina dagliga arbetsuppgifter ingår installation av nya system, uppgraderingar, felsökning, teknisk resurs i diverse projekt samt beredskapstjänstgöring.

Vad har du gjort tidigare?

– Jag har kandidatexamen i informationsteknik från Jönköping International Business School (JIBS) och tog examen 2006. Efter examen fick jag anställning på TeliaSonera i Stockholm och fick omgående leta boende och flytta. Jag jobbade på TeliaSonera som Windows-tekniker och ingick i ett team som tog hand om TeliaSoneras infrastruktur i Sverige. Efter några år bytte jag arbetsgivare och började hos en konsultfirma och jobbade där som tekniskt kundansvarig (Technical account manager) för ett antal svenska företag. Det var en utmanande och lärorik period, utmanande i den bemärkelsen att varje kund oftast har unika lösningar och önskemål.

Vad lockade dig att söka ditt nuvarande jobb?

– Jag fick min första PC 1995 som barn, en IBM Aptiva, en ganska långsam historia med dagens mått mätt. Men jag har alltid varit intresserad av teknik och läser gärna om det senaste som kommer ut på marknaden. När jag såg annonsen från Regeringskansliet lockades jag av arbetsuppgifterna, men fastnade speciellt för en formulering i annonstexten – "Med världen som arbetsplats" – det lät fantastiskt utmanande och kul! Att det var en teknisk roll lockade mig mest men också att det var en arbetsgivare med politiskt inriktning och styrning, det kändes som en naturlig vidareutveckling för mig.

– Tillsammans med mina kollegor på it-avdelningen ser jag till att Regeringskansliets it-miljö i Stockholm och på svenska ambassader utomlands fungerar dygnet runt, året runt. Eftersom vi är en myndighet med höga säkerhetskrav är det utmanande att sätta upp robusta och säkra system även om mycket i det vi lagrar betraktas som offentliga handlingar.

Vad uppskattar du mest med ditt jobb?

– Jag uppskattar det internationella perspektivet som jobbet erbjuder, vi har många kollegor stationerade utomlands på ambassader och det blir en del samtal. Som person är jag serviceinriktad, och det behöver en tekniker vara eftersom vi ska kunna lösa it-relaterade problem och hjälpa andra i organisationen som inte har it som sitt arbetsområde. Det är också en god balans mellan jobb och fritid något som jag uppskattar som småbarnsförälder.

Fakta: Regeringskansliet

Regeringskansliets uppdrag är att vara ett stöd till regeringen i dess arbete med att styra Sverige och förverkliga sin politik. I myndigheten ingår Statsrådsberedningen, departementen och Förvaltningsavdelningen. I Regeringskansliet befinner du dig i händelsernas centrum där du, tillsammans med kunniga och samhällsintresserade kollegor, utför ett meningsfullt arbete. Varje dag.

Mer information om arbeten hos Regeringskansliet (öppnas i nytt fönster)

Vill du veta mer om hur det är att jobba med IT i staten?