arbetsgivarverket.se

Jobba Statligt

Matti: "Jag får använda mig av all min samlade it-kompetens"

Han är bibliotekarien som sadlade om och satsade på sitt intresse för IT. Idag jobbar Matti Sandström bland annat som teamleader vid Länsstyrelsernas nationella IT-avdelning i Göteborg.

Berätta kort vad du jobbar med?
– Jag arbetar som leveransområdesansvarig bland annat med systemintegration via API-management. Jag är också teamleader och just nu håller jag på att bygga upp ett team. Vår IT-avdelning jobbar nationellt med att utveckla och leverera IT-tjänster till alla 21 länsstyrelser runt om i Sverige.

Vad har du för utbildning och vad har du gjort tidigare?
– Jag har ingen formell utbildning inom IT utan är bibliotekarie i grunden, men har aldrig jobbat med det. Istället var det mitt stora intresse för IT som tog över och jag har lärt mig själv genom självstudier och via olika jobb jag har haft. Jag har mest jobbat som konsult eller anställd i den privata sektorn med allt från support, systemutveckling till arkitekt och förvaltning. Länsstyrelsen är mitt första statliga jobb.

Vad lockade dig till ditt nuvarande jobb?
– Jag sökte faktiskt det här jobbet via webbplatsen Jobba statligt! Jag ville vara med och bidra till något meningsfullt som gör nytta för andra och vara med och skapa samhällsnytta. Inom privata sektorn handlar det bara om att tjäna pengar och jag ville något mer.

Vad uppskattar du mest med ditt jobb?
– Jag uppskattar att jag får använda mig av all kompetens som jag har samlat på mig över tid i mitt nuvarande jobb. Dessutom tycker jag att det är enkelt att påverka och få bra genomslag och effekt. Jag känner att det jag gör skapar nytta för andra vårt samhälle.

Vad betyder det för dig att ditt jobb är statligt?
– Jag uppskattar att Länsstyrelserna har en bred verksamhet och att vi har regelbunden kontakt med andra aktörer såsom myndigheter och kommuner. Det är också kul att få jobba med superkompetenta kollegor i varierande åldrar som har spetskompetens inom sina respektive områden.