arbetsgivarverket.se

Jobba Statligt

"Ett flexibelt jobb med generösa förmåner"

Ett varierande arbete med trevliga kollegor och en flexibel arbetsgivare. Juristen Mattias Wendelius trivs bra på sitt jobb som processförare på Försäkringskassan.

Berätta kort vad du jobbar med!

– Min yrkestitel är processförare och det innebär att jag företräder Försäkringskassan i socialförsäkringsmål i domstolsprocesser. Det sker oftast skriftligt även om jag ibland också är i muntlig förhandling, alltså rättegång. Det är min huvudsakliga syssla, sen kan jag få andra uppgifter ibland. 

Vad har du för utbildning och vad har du jobbat med tidigare?

– Jag har en juris kandidatexamen från Uppsala universitet och även en filkand i företagsekonomi. Efter examen 2012 gjorde jag notarietjänstgöring i två år varav ett halvår var på en processjuridisk enhet på Försäkringskassan. Den andra delen var jag på förvaltningsrätten. Efter det jobbade jag fyra år på Skatteverket i stort sett med det som jag gör nu, fast med annan titel.

Vad lockade dig att söka ditt nuvarande jobb?

– När jag var på Försäkringskassan och förvaltningsrätten efter examen märkte jag att socialförsäkringsjuridik var mycket roligare än jag trodde. Det var skatterätt också och det var därför jag sökte mig till Skatteverket. Men jag ville jobba mer med domstolsprocesser än jag fick göra där så när jag hörde att det fanns en tjänst som processförare ledig på Försäkringskassan kände jag att jag ville tillbaka hit.

Vad betyder det för dig att ditt jobb är statligt?

– För mig står staten generellt för trygghet. Och för mig som person står den för ett flexibelt arbete med generösa förmåner, generösa på så sätt att det finns en respekt och förståelse för privatlivet och flexibilitet i arbetstid. Tid är en förmån som jag verkligen uppskattar. Det statliga arbetet innebär också att söka det som är rätt och riktigt, snarare än att tjäna pengar åt något eller någon.

Vad uppskattar du mest med ditt jobb?

– Jag gillar att processa och det får jag göra nästan hela dagarna. Jag uppskattar också ansvaret och förtroendet jag får. Rent praktiskt är arbetet i stort sett det samma varje dag men innehållet i processerna, bakgrunden och omständigheterna är så olika att arbetet är mycket varierande. Det gör det intressant att gå till jobbet varje morgon. Sen har jag också en jättetrevlig arbetsgrupp och bra chefer.

Kort om Försäkringskassan

Försäkringskassan beslutar om och betala ut en stor del av de förmåner som ingår i socialförsäkringen. Myndigheten är en av Sveriges största och finns över hela landet. 

Jobba på Försäkringskassan

Vill du veta mer om hur det är att jobba som jurist i staten?