arbetsgivarverket.se

Jobba Statligt

Johan: "Jag får arbeta med kvalificerade uppgifter tillsammans med skickliga kollegor."

Efter sex års studier vid fem olika universitet landade Johan Ander till slut som verksjurist på en av Sveriges största myndigheter. I sin roll får han jobba med avancerad juridik tillsammans med skickliga kollegor och när arbetsdagen är slut ägna tid åt familjen eller åt sina fritidsintressen - det är livskvalitet menar han.

Berätta kort vad du jobbar med?
– Som verksjurist på Arbetsförmedlingen bistår jag en av Sveriges största myndigheter i att arbeta enligt gällande rätt. Jag hjälper även ledningsgrupper eller enskilda anställda i detaljfrågor, men även att bedöma hur myndigheten ska tolka nya regelverk. Ibland företräder jag staten i domstol och andra gånger får jag utreda felaktigheter som har skett hos myndigheten.

Vad har du för utbildning och vad har du gjort tidigare?
– Jag har studerat i sex år vid fem olika universitet i Sverige, Australien och på Island. Huvuddelen är en juristutbildning. Efter det har jag utbildats vid domstol och arbetat på ett antal myndigheter.

Vad lockade dig till ditt nuvarande jobb?
– Att få jobba med avancerad juridik och hålla en hög nivå på de juridiska diskussionerna tycker jag är väldigt stimulerande. Sedan när arbetsdagen är slut kan jag gå hem och vara med familjen eller ägna mig åt mina fritidsintressen - det är livskvalitet för mig.

Vad uppskattar du mest med ditt jobb?
– Jag uppskattar att vi har bra arbetsvillkor i staten. Dessutom får jag arbeta med kvalificerade uppgifter tillsammans med skickliga kollegor. Det är svårt att hitta en arbetsplats där du får jobba så nära så kompetenta kollegor samtidigt som stämningen är positiv och avslappnad. Under mina 15–20 år som jurist har jag aldrig upplevt en lika god arbetsmiljö samtidigt som förmågan varit så hög.

Vad betyder det för dig att ditt jobb är statligt?
– När jag företräder staten i tingsrätten eller i förvaltningsdomstolen känner jag att jag jobbar för svenska folket och de regler vanliga människor röstat fram. Oftast handlar det frågor som jag som person också står bakom. Samtidigt vill jag att motparten ska kunna gå från förhandlingen och känna att mötet med mig som representant för Arbetsförmedlingen och staten inte blev en dålig upplevelse.