arbetsgivarverket.se

Jobba Statligt

Hanna: ”Här finns alltid möjlighet att ta sig an nya utmaningar”

Att ständigt få utvecklas i jobbet och bidra till att maten vi äter är säker, det är något av det som kemisten Hanna Thorén uppskattar med sitt jobb på Livsmedelsverket.

Berätta kort om vad du jobbar med!

– Jag jobbar på Kemiavdelningen på Livsmedelsverket, i teamet för kontroll av läkemedelsrester. I min tjänst ingår dels laborativt arbete, vilket innebär allt från analys av prover från till exempel slakterier, till att kontrollera och upprätthålla analysmetodernas prestanda och att utveckla och validera nya analysmetoder.

– Jag är också kvalitetssamordnare på avdelningen och ska se till att vårt labbarbete följer de krav som ställs på oss som ackrediterat laboratorium. I tjänsten ingår även arbete mot andra EU-länder, eftersom en stor del av lagstiftningen kring livsmedelskontrollen är gemensam.

Vad har du för utbildning och vad har du jobbat med tidigare?

– Tidigare har jag jobbat både privat och i offentlig verksamhet, men även då med inriktning på läkemedelsanalys i biologiska prover. I botten är jag civilingenjör i kemiteknik och jag tyckte redan under utbildningen att läkemedelsinriktningen kändes mest intressant, men då var min tanke att jobba med läkemedelsutveckling. Senare upptäckte jag att det var spännande med analytisk kemi, vilket jag alltså har sysslat med sen dess.

Vad lockade dig att söka ditt nuvarande jobb?

– Jag hade tidigare en kortare projektanställning på Livsmedelsverket och trivdes väldigt bra, både med arbetsuppgifterna och kollegorna. Jag blev senare tipsad om att det fanns en ledig tjänst inom rätt område, som jag sökte och det har jag inte ångrat.

Vad uppskattar du mest med ditt jobb?

– Det är möjligheten att kunna växa och utvecklas på jobbet. Under min tid här på verket har det funnits möjlighet att ta sig an nya utmaningar, som att fördjupa sina kunskaper genom vissa arbetsuppgifter eller att delta i olika projekt. Jag är till exempel med i ett digitaliseringsprojekt, vilket är nytt för mig. Labbmiljön och arbetet på labb kan jag, men att titta på vilka verktyg det finns för att digitalisera den är utvecklande att få arbeta med.

Vad betyder det för dig att ditt jobb är statligt?

– För mig känns det kul och viktigt att vara med och bidra i samhället, och specifikt att bidra till att vi har säker mat. Det finns en nytta i det vi gör, som inte bara handlar om att skapa ekonomisk vinst.

Fakta: Livsmedelsverket

Livsmedelsverket är Sveriges expert- och centrala kontrollmyndighet på livsmedelsområdet. Myndigheten arbetar på regeringens och riksdagens uppdrag och i konsumenternas intresse för:

  • säker mat och bra dricksvatten
  • att informationen om maten är pålitlig så ingen blir lurad
  • att främja bra matvanor

Jobba på Livsmedelsverket