arbetsgivarverket.se

Jobba Statligt

Henrik: "Jag var ganska nyfiken på att jobba statligt efter mina år utomlands."

Som UX-designer är man något av en problemlösare menar Henrik Andersson som efter några år utomlands nu arbetar vid Polisens IT-avdelning i Stockholm.

Berätta kort vad du arbetar med?
– Jag designar applikationer som poliser och andra polisanställda använder i sitt dagliga arbete. Främst appar för iPhone, men även desktopapplikationer. Mitt jobb handlar mycket om problemlösning, det vill säga att ta reda på vad användarna har för problem, skissa fram lösningar på problemen och sedan utvärdera lösningarna tillsammans med användarna.

Vad har du för utbildning och vad har du gjort tidigare?
– Jag pluggade IT på Chalmers i Göteborg under fem år och har en masterexamen inom interaktionsdesign. Efter studietiden arbetade jag i fem år som UX-designer och utvecklare på ett konsultbolag i Göteborg. Innan jag började på Polisen drev jag en startup i Sydamerika. Det var väldigt intressant att på nära håll uppleva hur samhället fungerar jämfört med hur det är i Sverige. Det fick mig att uppskatta det svenska samhället väldigt mycket.

Vad lockade dig att söka ditt nuvarande jobb?
– Jag såg att en tidigare studiekamrat till mig jobbade vid Polisen i ett inlägg på Linkedin och då tog jag kontakt med henne. Jag förstod att hon trivdes väldigt bra och att Polisen har en stor IT-avdelning med bra stämning bland kollegorna. Att det var en stark koppling mellan IT och den polisiära verksamheten tyckte jag var väldigt lockande – det känns viktigt att få vara med och bidra.

Vad betyder det för dig att ditt jobb är statligt?
Jag var ganska nyfiken på att jobba statligt efter mina år utomlands. När jag jobbade i Sydamerika märkte man av korruptionen i samhället dagligen. Det gjorde att jag började uppskatta hur väl det ändå fungerar i Sverige och det förtroende som folk här har för staten. Inom Polisen kan arbetsprocesserna ibland vara långa och saker kan gå trögt, men man förstår ändå varför, det är viktig att det blir rätt.

Vad uppskattar du mest med ditt jobb?
– Det är väldigt trevlig stämning bland kollegorna och jag har känt mig välkommen sedan första dagen. Mitt jobb är väldigt varierande, ena dagen är jag ute med poliser och samlar in feedback, andra dagen sitter jag på kontoret och skissar. Att vi bidrar till samhällsnytta är också en viktig aspekt som bidrar till att jag trivs.