arbetsgivarverket.se

Jobba Statligt

”Det jag gör påverkar miljoner människor”

Som förvaltare på Trafikverket är civilingenjören Emil Hammarström med och ser till att Sverige fungerar.

Berätta kort om vad du jobbar med!

– Jag är förvaltare för operativ telefoni och telematik på Trafikverket. Som förvaltare ser jag till att allt fungerar och att systemen utvecklas, till exempel telefonin för trafikledningscentralen. Telematik handlar om kommunikation mellan maskiner och jag är med och bygger kärnan för ett mobilnät som vi på Trafikverket ska använda, till exempel i våra hastighetskameror.

Vad har du för utbildning och vad har du jobbat med tidigare?

– Jag är utbildad civilingenjör i kommunikation, transport och samhälle med inriktning på data och telekommunikation. Jag tog examen från Linköpings universitet 2015 och kom in som trainee här på Trafikverket 2016, vilket var mitt första jobb. Min traineetjänst var som it-specialist men man fick prova på olika delar under det då 18 månader långa programmet. Efter traineetiden övergick det i en fast anställning.

Vad lockade dig att söka till Trafikverket?

– Det var egentligen en slump att jag upptäckte att Trafikverket hade traineeplatser och när jag såg att det fanns en med precis min inriktning sökte jag den. Det var verkligen klockrent, jag kände folk som jobbar på Trafikverket och jag hade en positiv bild av Trafikverket som arbetsplats. Jag ville dit så det här var perfekt.

Hur var det att vara trainee?

– Jättekul, jag har verkligen fått se hela Trafikverket. Det var så bra att man fick prova på olika roller samtidigt som man lärde sig sin tjänst. Vi var också en grupp med traineer från olika avdelningar så nu har jag ett jättebra kontaktnät inom organisationen som är till stor nytta i mitt arbete.

Vad uppskattar du mest med ditt jobb?

– Att jag har väldigt stora utvecklingsmöjligheter och att jag känner att det jag gör blir till nytta för samhället. Jag uppskattar också tryggheten det innebär att jobba på Trafikverket och de förmåner som finns.

Vad betyder det för dig att ditt jobb är statligt?

– Det jag gör om dagarna påverkar miljoner människor varje dag. Ett trafikljus, till exempel, kanske inte känns så viktigt men om det inte fungerar kan det få stora konsekvenser. Det känns viktigt och bra att få vara med och bidra.

Har du något tips till andra som är på väg att söka jobb?

– Jag tycker att man verkligen ska tänka efter vad man vill göra om dagarna och hitta någonstans där man inte är en i mängden utan får möjlighet att utvecklas och bidra till verksamheten.

Kort om Trafikverket

Trafikverkets uppdrag är att ansvara för den långsiktiga infrastrukturplaneringen för vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart samt för byggande och drift av statliga vägar och järnvägar.

Jobba på Trafikverket